Categories
Uncategorized

Svigermors plommesyltetøy

Plommetreet i hagen gav 8 kg plommer
Plommetreet i hagen gav 8 kg plommer

I dag lærte svigermor mæ å lage plommesyltetøy. Som vanlig med svigermors oppskrifter så går det på en dæsj av det, og en passelig mengde av dette. Hun har opparbeidet seg erfaringen gjennom et langt liv.

Æ fikk plukket ca 8 kg plommer fra treet i hagen. Plommene er av typen Victoria. I gryta på kjøkkenet ble det bare plass til fire kilo, derfor tar oppskriften utgangspunkt i fire kilo. Juster selv etter mengde frukt.

Plommene klar til koking.
Plommene klar til koking.

Ha plommene hele i gryta, du trenger ikke fjerne steinene først (hurra!) Ha ca en halv liter vann i kjelen så det ikke brenner seg fast i bunnen. I tillegg har man en flaske sitronsaft (slik liten gul flaske) for syrlighet og for at syltetøyet blir stivere av dette. Når plommene har kokt ei stund vil de gå i oppløsning og steinene vil flyte opp. Da er det en enkel sak å ta vekk steinene.

Bland sukker og syltepulver sammen i en stor bolle,

Ferdig kokt
Ferdig kokt

La plommene småkoke ei stund til de har gått i oppløsning. Plukk vekk steinene etterhvert som de dukker opp. Ta kjelen av plata og rør inn sukker og syltepulver. Plukk flere steiner etter at sukkeret er rørt inn. Så kan du ha syltetøyet over i passende beger eller glass. Plukk enda flere steiner når du har det over på glassene.

Resultatet av arbeidet.
Resultatet av arbeidet.
    Oppskrift

  • 4 kg plommer
  • 0,5 liter vann
  • 1 flaske sitronsaft
  • 2 kg sukker
  • 3 poser syltepulver

Glass til oppbevaring skal være rene og varme.